Radio 3Net ,,Florian Pittiş’’ tipareste trimite pe mail


„Radio 3Net este cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea...”

Istoria Radio 3Net este o poveste aparent simplă, însă temelia este solidă: 34 de ani de existenţă în FM Românesc a Programului 3, România Tineret, parte componentă a Radiodifuziunii Române.

„Totul a început în decembrie 2003, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, atunci când Societatea Română de Radiodifuziune s-a văzut nevoită să rămână doar cu două posturi cu acoperire naţională. Am văzut scris acolo: “începând cu luna 1 iunie 2004 Radio România Tineret va emite numai pe internet” spunea Florian Pittiş, însă postul Radio 3Net a fost înfiinţat la propunerea sa. Din dorinţa de a apropia publicul tânăr de postul public de radio, dintr-o nevoie aparent simplă, Florian Pittiş a transformat o idee într-un univers spectaculos: primul radio public în lume, în exclusivitate pe Internet – Radio 3Net.

Maria Ţoghină, fostul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, spunea despre acest post: „În momentul în care am descoperit Radio 3Net am descoperit de fapt direcţia în care va merge o parte din radioul tradiţional”.

Ideea îi aparţine lui Moţu, cristalizarea ei aparţine întregii echipe, din care făceau parte, în anul 2004, 10 angajaţi şi 10 colaboratori. Lansarea oficială s-a făcut la 16 noiembrie 2004. La festivitate, Florian Pittiş a renunţat la unele din şuviţele rebele, aşa că, în loc de panglica de inaugurare, Ducu Bertzi i-a tăiat Moţului din păr.

Așa s-a născut Radio 3Net, un post pentru tineret (trei net dă, prin anagramare, tocmai cuvântul "tineret"), condus de un suflet tânăr, orientat spre viitorul generaţiilor tinere.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) a hotărât in anul 2007, schimbarea denumirii postului Radio3net în Radio3net - Florian Pittiş.

Puţini sunt cei care au avut încredere că un astfel de proiect o să reuşească; au tras prematur concluzia că Radio 3 pe internet o să fie un experiment de scurtă durată, care nu o să ducă nicăieri, că un radio exclusiv pe internet nu e cu adevărat radio. Este adevărat, Radio3Net nu este un radio obişnuit, el aduce mult mai mult prin forma sa complexă, prin ce oferă publicului utilizator de internet.

Într-un interviu acordat ziarului "Gardianul", pe data de 04.07.2006, Florian Pittiş spunea:

„Ceea ce unii au considerat că ar fi un fel de înfrângere şi un prim pas spre desfiinţarea postului, noi am transformat într-o victorie. Pentru că, informându-ne în stânga şi-n dreapta, analizând, studiind ce înseamnă un radio pe Internet, ne-am dat seama de posibilităţile uriaşe care se deschid în faţa noastră, în special pentru o idee cu totul şi cu totul nouă, inexistentă în lume până în momentul de faţă. Un, să-i spunem, în continuare, radio... public, existent numai pe Internet.” De la ideea de radio pur şi simplu, care emite o emisiune live, s-a ajuns la o combinaţie între live, library - bibliotecă, un depozit de stocare, pornind cu lucrurile care sunt în fonoteca de aur a radioului - teatrul la microfon, teatrul pentru copii etc., şi şi-au dat seama că pot folosi şi camerele web ca lumea să poată să vadă moderatorul din studio. „Putem transmite alternativ, pe lângă emisiunea noastră, concerte pe care le-am stocat şi care pot fi văzute. Mergând mai departe, de ce să nu oferim spaţiu pentru toţi cei interesaţi - teatrele din Bucureşti deocamdată ne-au oferit lucrul ăsta: spectacole de teatru care pot fi văzute. În acelaşi timp, dorim să fim călăuza românilor în hăţişul numit Internet. Prin link-uri, oferim posibilitatea de a afla imediat spitalele din Bucureşti, din ţară, administraţiile financiare, programul lor, primăriile, Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, legislaţie, toate constituţiile României etc. Avem un calendar cu evenimente generale, un calendar al scriitorilor, mai puţin bine-întretinut, pentru că nu există nici un site al scriitorilor, nici la Uniunea Scriitorilor, nici la Muzeul Literaturii Române, şi am fost nevoiţi să scanăm noi fotografii, şi un calendar rock unde, pe lângă fotografie, trimiteri la site-uri, la pagini de web ale celor comemoraţi sau aniversaţi, oferim şi câte o melodie. Avem clasamente prestigioase ale revistei Rolling Stone şi, de asemenea, o mulţime de site-uri în site.”

Moţu propunea prin proiectul său o nouă viziune – adaptarea emisiunilor la anumit gen de ascultător radio, ascultător-utilizator, un site dotat cu toate lucrurile pe care un utilizator şi le poate dori - emisie radio, arhivă radio, arhivă video, spectacole de teatru, camere web, chat, informaţii utile, ştiri, un loc de întâlnire pentru oamenii care au aceeaşi pasiune: muzica.

„Pe mine mă interesează mult mai mult, în momentul de faţă, universul.www., căruia eu i-am spus velvet freedom” spunea Moţu, făcând referire la  „libertate de catifea” - muzica bună, sentimentul de libertate, tinereţea fără limite îşi pot găsi domeniul perfect în spaţiul virtual.

Echipa Radio 3Net

„Lucrăm 24 de ore din 24, pe proiect. Se lucrează şi de acasă. Nimeni însă nu o face de frica şefului, ci din pasiune.” (Moţu)

În frunte cu Moţu Pittiş, echipa Radio 3Net a lucrat la site zi de zi. Au adunat de peste tot cea mai bună muzică, cele mai utile informaţii, au strâns o arhivă video impresionantă, au stocat pe site lucruri pentru toate vârstele, au adaptat emisiunile live la un altfel de ascultător (utilizator); Florian Pittiş spunea despre dorinţa echipei Radio 3Net: "Ambiţia noastră este sa înglobăm în acest site tot ceea ce ar putea interesa măcar o data un singur român”.

Valoarea unui post de radio se măsoară adesea prin oamenii care lucrează acolo; echipa Radio3net a învăţat odată cu ascultătorii secretele internetului; a fost deschisă la sugestii, gata să primească ajutor de la oricine dispus să îl ofere, dornici să îşi adapteze formatul emisiunii din mers în călătoria pornită online. Pe acest drum s-au alăturat şi alţi membri echipei Radio 3Net.

Chat cu cei din emisie

Secţiunea „Chat cu cei din emisie” avea ataşat un text de „welcome”: „Aduceţi orice speranţă, voi, ce intraţi!”, precum şi un fel de avertisment „Contăm pe cele şapte taste de acasă”.

Odată intrat pe chat, există un mesaj de primire: „Orice expresie vulgară va fi sancţionată. Moderatorul are libertatea de a-şi alege subiectele de discuţie şi să-şi selecteze participanţii la discuţie pe parcursul emisiunii.” Prima reacţie e să rămâi surprins, pentru că acest chat nu seamănă deloc cu altele; pe chatul mirc, de exemplu, expresiile vulgare sunt la ordinea zilei, discuţiile se poartă doar pe marginea unor subiecte matrimoniale. Pe când aici eşti anunţat de la început că nu ai voie să treci de limita bunului simţ.

Moderatorii sunt cei care scriu cu roşu pe chatul Radio 3Net, cei care propun topicul (subiectul de discuţie) şi care au grijă ca toată lumea să fie în relaţii amiabile. Ei au înaintea nickului ataşat cuvântul „emisie” (ex: Emisie_Raluca). Topicele sunt inspirate de ştirile de actualitate, de invitaţii aflaţi în studio, nu în ultimul rând de idei despre viaţă în general. Participanţii la discuţii, adică chatteraşii, îşi personalizează scrisul printr-o culoare aleasă, pe care de obicei şi-o păstrează, ca un fel de marcă pentru a fi mai uşor de recunoscut de ceilalţi chatteraşi. Nickurile pe care le folosesc pe chat sunt ori numele lor reale, ori nume fictive: Ilinca, Dorel, Liana, Vic, baby, Maruşca, raid, patapon şi aşa mai departe.  

Cel mai de seama chatteraş de pe chatul Radio3net a fost Moţu Pittiş; zi şi noapte nickurile sale „Dylan” şi „Bob Dylan” erau acolo. Uneori mai utiliza şi nickul „Mitică” – oricare îi era nickul folosit, saluta la fel, cu un scris mov: „Bună seara prieteni, bună seara tuturor!”.

„Radio 3Net este cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea...” 
(Florian 'Moţu' Pittiş)

 

Documentare: Cristina STOIAN 



Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza